Reilu peli

 

Reilu peli koriksessa

Reilu peli on liikuntajärjestöjen yhteinen kuvaus liikunnan ja urheilun hyvästä toiminnasta, eettisistä periaatteista. Miten reilu peli näkyy meidän seurassamme ja joukkueissamme?

Reiluun peliin koriksessa kuuluu sääntöjen noudattaminen ja erotuomareiden ratkaisujen kunnioittaminen. Vastustajat ovat kilpailijoita, eivät vihollisia, ja heitä kunnioitetaan. Reiluun peliin kuuluu myös osata sekä voittaa että hävitä. Hyvä yritys palkitaan ja epäonnistumisesta otetaan opiksi.

Reilu peli koskee meitä kaikkia; jokaista pelaajaa, valmentajia, joukkueen ja seuran johtoa sekä joukkueen kannustajia, toimitsijoita ja pelaajien vanhempia.

Mikä on sinun roolisi?

Pelaaja
Pelaan koripalloa, koska MINÄ haluan, en koska vanhemmat tai valmentajat haluavat niin. Noudatan sääntöjä ja reilun pelin henkeä. Kunnioitan vastustajiani, sillä ilman heitä ei olisi koko peliä. Teen parhaani ollakseni todellinen joukkuepelaaja. Yritän muistaa, että voittaminen ei ole urheilun tärkein asia – vähintään yhtä tärkeää on pitää hauskaa, kehittyä pelaajana, uusien ystävien saaminen ja parhaansa yrittäminen. Annan tunnustusta kaikille hyville suorituksille. Muistan, että valmentajat ja tuomarit haluavat auttaa minua ja annan sille sen ansaitseman arvostuksen.

Valmentaja
Olen kohtuullinen vaatimuksissani ja muistan, että pelaajillakin on muita mielenkiinnon kohteita. Huolehdin, että harjoituspaikka on kunnossa ja turvallinen. Opetan pelaajia kunnioittamaan sääntöjä, tuomareita ja vastustajia. Teen kaikkeni, että kaikki pelaajat saavat yhtäläisen huomion. Muistan, että pelaajat tarvitsevat valmentajan, jota he voivat kunnioittaa. Kannustan pelaajia positiivisesti ja näytän esimerkkiä käyttäytymiselläni. Toimin yhteistyössä tuomareiden kanssa reilun pelin edistämiseksi. Koulutan itseäni valmentajana.

Vanhemmat
Muistan, että lapseni pelaa koripalloa, koska hän haluaa sitä ja se on hänestä kivaa. Opetan lapselleni, että tärkeintä ei ole voittaminen, vaan parhaansa tekeminen. Kohtelen lastani voittajana jokaisen ottelun jälkeen kannustamalla ja kehumalla hyvistä suorituksista. En nöyryytä lastani, enkä huuda hänelle, kun hän tekee virheitä tai pelaa huonosti. Annan tunnustusta ottelussa tehdyille hyville suorituksille, sekä oman joukkueen että vastustajan. En arvostele tuomareita tai epäile heidän rehellisyyttään. Kunnioitan ja arvostan valmentajia, jotka uhraavat omaa aikaansa lasten vuoksi.

Tuomari ja toimitsija
Pyrin aina omalla toiminnallani ylläpitämään ja edesauttamaan pelaajien turvallisuutta. Teen parhaani, jotta kaikilla pelaajilla olisi mahdollisuus pelata sääntöjen puitteissa parasta mahdollista koripalloa taitojensa puitteissa. Pyrin pitämään kilpailutilanteen ja -ilmapiirin terveenä ja reiluna. Pyrin aina olemaan johdonmukainen ja puolueeton kaikissa tuomioissani. Pyrin toiminnassani siihen, että kaikki ottelutapahtumaan osallistuvat toimivat toisiaan kunnioittaen. Pyrin toiminnassani olemaan esimerkkinä muille ja etenkin lasten otteluissa pyrin toiminnallani ohjaamaan pelaajia oikeaan ja reiluun peliin. Kouluttamalla jatkuvasti itseäni huolehdin omasta ammattitaidostani.

Katsoja
Ymmärrän, että pelaajat pelaavat koripalloa, koska se on heistä kivaa. He eivät pelaa ainoastaan viihdyttääkseen minua. Olen odotuksissani realisti. Muistan, että kaikki pelaajat eivät ole ammattilaisia eikä heitä voi näin ollen myöskään arvioida samoja kriteereitä käyttäen. Kunnioitan tuomareiden päätöksiä ja kannustan pelaajia tekemään samoin. En naura pelaajille enkä halveksi heitä ottelussa tehtyjen virheiden vuoksi. Kannustan positiivisesti ja rakentavasti. Osoitan kunnioitusta myös vastustajaa kohtaan, sillä ilman heitä ei olisi koko ottelua. En käytä huonoa kieltä enkä kiusaa kommenteillani pelaajia, valmentajia, tuomareita, toimihenkilöitä tai muita katsojia.